Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne – 26 października 2015 r.

26 października 2015 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Sokółce odbyło się kolejne spotkanie w ramach projektu „Tak się kiedyś dziadkom żyło”. Tym razem były to warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie wraz ze swoimi dziadkami, rodzicami przygotowywali pierogi, placki z jabłkami i naleśniki. W tych działaniach wspierały nas członkinie Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Przesympatyczne panie – doświadczone gospodynie domowe, zdradziły nam swe sekretne receptury na udane pierogi. Okazało się, że najważniejsze jest długie, dokładne wyrabianie ciasta. Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania ciasta i farszu, a następnie wszyscy zajęli się wałkowaniem oraz lepieniem. Jednocześnie przebiegało też smażenie placuszków z jabłkami i naleśników nadziewanych później serem lub dżemem. Miło było patrzeć na wspaniałą współpracę pokoleń, słuchać opowieści seniorek o czasach PRL-u, gdy trzeba było umieć zrobić coś z niczego, bo w sklepach niewiele można było kupić. Uczniowie przekonali się, że z prostych składników: jaj, mąki, wody lub mleka można wyczarować przepyszne potrawy. Wystarczy tylko chcieć. Spotkanie zakończyło się oczywiście degustacją przygotowanych wspólnie dań.
Projekt „Tak się kiedyś dziadkom żyło” został nagrodzony w konkursie grantowym ogłoszonym przez Sokólski Fundusz Lokalny we współpracy z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce, w ramach programu „Działaj Lokalnie IX” 2015, inicjującym współpracę mieszkańców na rzecz wspólnego dobra.