Pracujemy z komputerem
W
pierwszym etapie odbywały się zajęcia teoretyczne w
pracowni koputerowej, gdzie poznawaliśmy zagadnienia
związane ze zdrowym odżywianiem, obliczaniem wskaźnika
BMI (dla każdej osoby indywidualnie ) odczytywania i
rozumienia najnowszej metody znakowana żywności GDA,
planowalismy jadłospisy na różne okazje. Praca opierała
się na poznawaniu zagadnień i źródeł pozyskiwania
informacji na ten temat, korzystaliśmy między innymi ze
strony internetowej
www.trzymajforme.pl.
W drugim etapie prowadziłyśmy zajęcia praktyczne na
których uczniowie stosowali poznane zasady zdrowego
stylu życia. Odbywały się warsztaty kulinarne na których
wykonywaliśmy proste i zdrowe potrawy. Uczestnicy
podzieleni na grupy według gotowego przepisu
przygotowali: sałatki owocowe, sałatki warzywne ,
ciasta, ciasteczka .
Nasze smaczne szyszki były jedną z atrakcji Kiermaszu
Ciast i Ciasteczek,a pieniądze z ich sprzedaży zasiliły
konto szkoły na rzecz budowy biezpiecznego placu zabaw.
Wypiek ciasteczek
Zdrowe sałatki
Na zajęciach z Koła Miłośników Zdrowego Stylu Życia
uczymy się przyrządzania potraw ze zdrowej żywności i
prostych do wykonania- aby każdy uczestnik mógł je
wykonać samodzielnie po zajęciach w domu. Zbieramy
przepisy notując je w zeszytach z naszego koła.
Pracujemy w grupach wykonując trzy różne potrawy na
jednych zajęciach. Następnie zasiadamy przy wspólnym
stole , aby spróbować smaku każdej z nich. Wszystkie
przepisy notujemy.
Oto przepis na naszą prostą w wykonaniu i zdrową sałatkę
warzywną.
Sałatka
z tuńczykiem
Składniki: tuńczyk w puszce, kukurydza w puszce, papryka
świeża lub konserwowa, 4 ugotowane jajka, 3 łyżki
majonezu, sól i pieprz do smaku.
Składniki pokroić i wymieszać, doprawić do smaku solą i
pieprzem ziołowym.
Pyszne i zdrowe- polecamy!!!!
Miłośnicy Zdrowego Stylu Życia.
O sylwetkę ciała i kondycję fizyczna dbaliśmy
uczestnicząc w ćwiczeniach w nowej sali ze
specjalistycznym sprzętem do rehabilitacji w ZSO oraz
pływając na basenie oraz wycieczce rowerowej z
ogniskiem.
Wychodziliśmy do kina na film pt. „ Odlot”.
Rozwijaliśmy też zainteresowania dekoratorskie i
plastyczne na zajęciach poświęconych wykonaniu dekoracji
stołu świątecznego. Wykonaliśmy kartki świąteczne,
stroiki, postacie aniołków. Pracowaliśmy używając
różnorodnych materiałów i form pracy.
Nasza praca była dokumentowana przez uczestników koła w
zakupionych z projektu zeszytach, gdzie notowaliśmy
zagadnienia teoretyczne jak i przepisy kulinarne. My
dokumentowałyśmy osiągnięcia koła na stronie
internetowej ZSO, zmieściliśmy zdjęcia większości form
pracy oraz opisy i przepisy kulinarne.
Miła atmosfera, ciekawa i różnorodna tematyka zapewniły
duże zainteresowanie zajęciami .
|