Na warsztatach kulinarnych

Na warsztatach kulinarnych – 13 lutego 2018 r.

W dniu 13 lutego uczniowie z klasy III a byli na warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce. Wszyscy poczuli się bardzo ważni, kiedy grupę wyszła powitać dyrektor szkoły, pani Anna Cilulko. Następnie dzieci przeszły do klasopracowni gastronomicznej, gdzie już czekały przygotowane stanowiska pracy. Pod okiem nauczycielek, pani Doroty Gudalewskiej i pani Renaty Sudorowskiej oraz uczennic z klasy III TH, trzeciaki rozpoczęły pracę nad walentynkowymi wypiekami. Po przeczytaniu przepisu rozpoczęło się zagniatanie i wałkowanie ciasta, wykrawanie serduszek, a po upieczeniu ozdabianie słodkimi pysznościami. W przerwie dzieci zostały zaproszone na herbatkę i karnawałowe róże usmażone prze starsze koleżanki. Gotowe ciasteczka trzeba było jeszcze pięknie zapakować, co wcale nie było takie łatwe i wymagało artystycznego zacięcia. Końcowy efekt był wspaniały, a słodkie pakieciki na pewną sprawiły rodzicom i bliskim dużo radości w dniu Świętego Walentego. Warsztaty były nie tylko fajne, ale też bardzo pouczające. Uczyły samodzielności, współpracy, korzystania z narzędzi i urządzeń w kuchni, czytania przepisów, odmierzania składników. Pokazały, że kuchnia może być miejscem atrakcyjnym i przyjaznym, a samodzielnie przygotowana potrawa smakuje najlepiej na świecie. Gospodarzom z ZSR należą się podziękowania za pomysł warsztatów, stworzenie miłej atmosfery oraz cierpliwą opiekę nad entuzjastycznie gotującymi trzeciakami. Dziećmi ze Szkoły Podstawowej nr 3 opiekowały się panie Barbara Chancewicz i Ewa Harasimowicz. Grupę fotografował i filmował pan Tadeusz Otoka.