Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
W listopadzie obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jego celem jest zachęcenie dzieci do prawidłowego odżywania się, gdyż statystyki alarmują: ilość i jakość posiłków pozostawia wiele do życzenia. Najważniejsza jest edukacja młodego pokolenia i wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych. Dlatego dziś uczniowie klas początkowych ZSO wzięli udział we wspólnym jedzeniu II śniadania, posiłku który daje energię do pracy i siłę do zabawy oraz wspomaga naukę i koncentrację. Maluchy przyniosły zdrowe, domowe kanapki, a ponieważ uczestniczą w akcji „Szklanka mleka” oraz „Warzywa i owoce w szkole”, to dodatkowo miały też solidną porcję witamin, białka i wapnia. Wspólne jedzenie zaostrzyło apetyt, więc smakołyki szybko zniknęły z talerzyków. Nauczycielki edukacji wczesnoszkolnej planują cykliczne przeprowadzanie takiej akcji.