Wiosenne rewolucje

Wiosenne rewolucje – 23 marca 2015 r.

Święto wiosny bardzo ładnie komponowało się z programem edukacyjnym „Wiosenne rewolucje. Żyj smacznie i kolorowo”, zorganizowanym przez markę Winiary oraz Federację Polskich Banków Żywności. W naszej szkole realizacją tych zadań zajęła się pani Małgorzata Chociej wraz z młodzieżą z klasy II a gimnazjum. Program zachęcał uczniów do smacznego i zdrowego odżywiania, wspólnego przygotowywania posiłków i gotowania. Kształtował też postawę proekologiczną, promującą ideę niemarnowania żywności. Trzeba przyznać, że gimnazjaliści wykonali swoje zadanie perfekcyjnie! Młodszym kolegom z podstawówki, którzy stanowili widownię, najbardziej spodobały się zdrowe smakołyki, wykonane własnoręcznie przez uczniów gimnazjum: sałatki, babeczki, koktajle, przekąski, wafelki, ciasteczka. Okazuje się, że naturalne, odżywcze produkty mogą też być bajecznie kolorowe, smaczne i tanie. Można przypuszczać, że po takiej „rewolucyjnej” lekcji wzrośnie nie tylko prozdrowotna świadomość, ale też apetyt na domowe jedzenie.